Kocsonya kicsit másképp
Kocsonya kicsit másképp ( Ahogy én készítem )
Színes borsot a gyomorérzékenyeknek, a fekélyes betegeknek is ajánlom, nem irritálja a gyomrot, mert nem tapad meg a gyomor falán mint a hagyományos fekete bors.
Hozzávalók:
Kocsonya alap
2 sertésköröm
2 sertéslábszár
1 sertésfarok
1/2 kg sertésbőrke
6 gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma
1 csöves piros paprika
Színes bors egész ( ízlés szerint )
Só ( ízlés szerint )
Zöldségleveshez valók
6 db sárgarépa
4 db zöldség
1 kisebb brokkoli
1 kisebb karfiol
Színes bors
Borsikafű ( ízlés szerint )
Só ( ízlés szerint )
Körömpörkölt
A megfőzött köröm a kocsonyából
A zöldségekkel főzött leves leve
2 nagy fej hagyma
Kb 5 gerezd fokhagyma
Kevés zsír
Őrölt pirospaprika
Színesbors
Só
1 csöves piros paprika
1 db paradicsom
A kocsonyát így készítem:
10 literes fazékba teszem fel, mert annak kb ¼ – e a víznek elpárolog, mire meg fől reggelig a kocsonya.
Ebből a mennyiségből kb 8 tányér kocsonya lesz.
Én este rakom fel a kocsonyát főni a fenti hozzávalókkal.
Amíg nem forr egyszer meg, addig teljes lángon főzöm, ha megforrt, ( NEM FORRALJUK TOVÁBB ) lehalkítom és addig többször lehabolom kis teaszűrővel. Mikor már nem habzik akkor hagyom a legkisebb lángon reggelig főni.
Én ott szoktam hagyni és alszom egyet. Nem kell attól tartani hogy baja lesz.
Este ezt még előre elkészítem:
A levest felpakolom úgy hogy mindent megpucolok feldarabolok, a brokkolit, karfiolt rózsákra szedem és kb annyi vízzel teszem fel főni hogy jól ellepje a zöldségeket a víz.
Majd takarékon megfőzöm a fenti fűszerekkel., Nem főzöm szét a zöldségeket, csak épp megpuhuljon. Ha megfőtt a leves kiszedem belőle a zöldségeket és kihűtöm.
A leves levét félre teszem a körömpörköltnek.
Reggelre a szépen takaréklángon készre főtt kocsonyát leszűröm, és kicsit állni hagyom, álljon meg a tetején a zsír. ( Lásd a Fűszeres zsírnál leírtakat, persze aki szereti a finom zsírt, mert én ezt sem dobom ki )
Mikor leszedtem a zsírt a kocsonyáról, kis tálkákba kiosztom a megfőzött zöldség darabokat. Minden tálba mindenből pár darabot. Aki szereti, bőrke darabokat is tehet a tetejére ! Erre rászedem merőkanállal a leszűrt kocsonya levét, hogy jól ellepje a zöldségeket a tálkákban. Majd hideg helyen dermedésig hagyom. Aztán hűtőben tárolom fogyasztásig.
Ezt még nyáron is meglehet csinálni, mert a hideg kocsonya jól is esik a nagy melegben.
Fűszeres zsír készítése :
A megfőtt kocsonyáról a zsírját bőven leszedem a tetejéről egy tálkába úgy, hogy a zsír alján is legyen majd kocsonya is. ( Ha kihűl az is megáll a zsír alatt )
Ezt a zsírt pirítósra ajánlom aki szereti a fűszeres zsíros kenyeret .
Nagyon finom, ahogy a forró pirítósra rákenjük a zsírt és kanalazhatunk rá a már megállt kocsonyát is .
Köröm pörkölt készítése:
A megfőzött sertéskörömből, lábszárból a nagyobb csontokat kiszedem, és félre teszem a bőrkével együtt.
Egy lábosba teszek zsírt, az apróra metélt hagymát megdinsztelem, és felöntöm kevés levesnek a levével, ( nem sokat ) amiben a zöldségeket megfőztük, majd forralom kicsit míg elpárolog a lé alóla, és a hagyma szét fől, majd őrölt pirospaprikát szórok rá és beleteszem a lecsontozott kocsonyahúst, bőrkével együtt. Majd felengedem a félre tett leves levével, annyival hogy kicsit ellepje. Teszek bele nyers paprikát , paradicsomot, a megpucolt fokhagymát, sót és borsot. Majd jól készre főzöm hogy sűrű legyen.
Mennyei finom ! Próbáljátok ki ! Csak ajánlani tudom !
Jó étvágyat !
Budapest. 2022. 03. 11.
Változtatás nélkül osztható. Saját recept, szerzői jogok fenntartva !