2022. már 12.

Kocsonya kicsit másképp

írta: Csillag M . Gyöngyi
Kocsonya kicsit másképp

kocsonyagif.gif

 

Kocsonya kicsit másképp ( Ahogy én készítem )

 

Színes borsot a gyomorérzékenyeknek, a fekélyes betegeknek is ajánlom, nem irritálja a gyomrot, mert nem tapad meg a gyomor falán mint a hagyományos fekete bors.

 

 

Hozzávalók:

 

Kocsonya alap

 

2 sertésköröm

2 sertéslábszár

1 sertésfarok

1/2 kg sertésbőrke

6 gerezd fokhagyma

1 nagy fej hagyma

1 csöves piros paprika

Színes bors egész ( ízlés szerint )

Só ( ízlés szerint )

 

Zöldségleveshez valók

 

6 db sárgarépa

4 db zöldség

1 kisebb brokkoli

1 kisebb karfiol

Színes bors

Borsikafű ( ízlés szerint )

Só ( ízlés szerint )

 

Körömpörkölt

 

A megfőzött köröm a kocsonyából

A zöldségekkel főzött leves leve

2 nagy fej hagyma

Kb 5 gerezd fokhagyma

Kevés zsír

Őrölt pirospaprika

Színesbors

1 csöves piros paprika

1 db paradicsom

 

 

A kocsonyát így készítem:

 

10 literes fazékba teszem fel, mert annak kb ¼ – e a víznek elpárolog, mire meg fől reggelig a kocsonya.

Ebből a mennyiségből kb 8 tányér kocsonya lesz.

 

Én este rakom fel a kocsonyát főni a fenti hozzávalókkal.

 

Amíg nem forr egyszer meg, addig teljes lángon főzöm, ha megforrt,  ( NEM FORRALJUK TOVÁBB ) lehalkítom és addig többször lehabolom kis teaszűrővel. Mikor már nem habzik akkor hagyom a legkisebb lángon reggelig főni.

Én ott szoktam hagyni és alszom egyet. Nem kell attól tartani hogy baja lesz.

 

hfxhgfn.jpg

 

Este ezt még előre elkészítem:

 

A levest felpakolom úgy hogy mindent megpucolok feldarabolok, a brokkolit, karfiolt rózsákra szedem és kb annyi vízzel teszem fel főni hogy jól ellepje a zöldségeket a víz.

Majd takarékon megfőzöm a fenti fűszerekkel., Nem főzöm szét a zöldségeket, csak épp megpuhuljon. Ha megfőtt a leves kiszedem belőle a zöldségeket és kihűtöm.

A leves levét félre teszem a körömpörköltnek.

 

iugiug.jpg

 

Reggelre a szépen takaréklángon készre főtt kocsonyát leszűröm, és kicsit állni hagyom, álljon meg a tetején a zsír. ( Lásd a Fűszeres zsírnál leírtakat, persze aki szereti a finom zsírt, mert én ezt sem dobom ki )

 

Mikor leszedtem a zsírt a kocsonyáról, kis tálkákba kiosztom a megfőzött zöldség darabokat. Minden tálba mindenből pár darabot. Aki szereti, bőrke darabokat is tehet a tetejére ! Erre rászedem merőkanállal a leszűrt kocsonya levét, hogy jól ellepje a zöldségeket a tálkákban. Majd hideg helyen dermedésig hagyom. Aztán hűtőben tárolom fogyasztásig.

 

Ezt még nyáron is meglehet csinálni, mert a hideg kocsonya jól is esik a nagy melegben.

 

 

Fűszeres zsír készítése :

 

A megfőtt kocsonyáról a zsírját bőven leszedem a tetejéről egy tálkába úgy, hogy a zsír alján is legyen majd kocsonya is. ( Ha kihűl az is megáll a zsír alatt )

Ezt a zsírt pirítósra ajánlom aki szereti a fűszeres zsíros kenyeret .

Nagyon finom, ahogy a forró pirítósra rákenjük a zsírt és kanalazhatunk rá a már megállt kocsonyát is .

 

 

Köröm pörkölt készítése:

 

A megfőzött sertéskörömből, lábszárból a nagyobb csontokat kiszedem, és félre teszem a bőrkével együtt.

Egy lábosba teszek zsírt, az apróra metélt hagymát megdinsztelem, és felöntöm kevés levesnek a levével, ( nem sokat ) amiben a zöldségeket megfőztük, majd forralom kicsit míg elpárolog a lé alóla, és a hagyma szét fől, majd őrölt pirospaprikát szórok rá és beleteszem a lecsontozott kocsonyahúst, bőrkével együtt. Majd felengedem a félre tett leves levével, annyival hogy kicsit ellepje. Teszek bele nyers paprikát , paradicsomot, a megpucolt fokhagymát, sót és borsot. Majd jól készre főzöm hogy sűrű legyen.

 

agrradf.jpg

 

 

Mennyei finom ! Próbáljátok ki ! Csak ajánlani tudom !

 

Jó étvágyat !

 

Budapest. 2022. 03. 11.

 

Változtatás nélkül osztható. Saját recept, szerzői jogok fenntartva !

Szólj hozzá

Sajátreceptek Kocsonya kicsit másképp