2024. jún 23.

Gondolataim 58. rész

írta: Csillag M . Gyöngyi
Gondolataim 58. rész

Mi miért

gronyar_telefon.png

 

                        Gondolataim 58. rész 

 

Mi miért

 

Tudod az objektiv valóságban csak az van amit látsz, amit nem látsz az a szubjektív valóság, az ami rejtett a számodra.

Amig csak úgy néztem a dolgokat amit látok, objektiven, addig én is úgy gondolkoztam mint mások.

De meg kell ismerni a szubjektív valóságot is, így egészen más szemszögből látjuk a dolgokat.

És még egy nagyon fontos tényezőt kihagytam.

Mégpedig a környezeti hatásokat amit nem folyásolhat be senki. Úgy hívjuk kényszerítő erő.

Kényszerítő erő az amikor egy adott helyzet rád kényszerít dolgokat. Amit ellenkező esetben nem tennél meg. Ha így jobban érthető. Ez is a szubjektív valóság egy részéhez tartozik. Hiszen mi ezt nem látjuk, csak az akire nyomást gyakorol. Ezért nem szabad itélkezni mások felett.

Most kérdezek valamit Tőletek.

Tudjátok e hogy a kölcsönösség az ami az élet meghatározója? S mindenkinek etikusan kellene viselkednie és élnie, akkor tudnánk az életünket helyre hozni ebben a mostani állapotokban.

Meg is magyarázom hogy miért ne itélkezz. Vegyünk egy fűszálat. Az adott lehetőségei és a környezeti hatások következményében tud csak kikellni fejlődni és szaporodni.

Te mit látsz? Bele vetetted a földbe. Igen ez megtörtént. Várod hogy kikeljen.

Ez az objektív valóság. S az a szubjektív valóság amit nem látsz előre csak akkor ha már megtörtént.

Pl. Ha nem kap esővizet, napfényt, levegőt akkor nem fog kikellni a fűmag. És elszárad a földben, így életképtelenné válik a mag . Igaz?

Viszont ha te öntözöd és biztosítasz mindent ami kell a fejlődéséhez, akkor ezt úgy hívjuk kölcsönösség.

Te gondoskodsz róla, ő pedig szaporodik és befüvesiti azt a területet ahova ültetted a magot. Pl. az udvarodat.

Viszont a környezeti hatások által létrejött kényszerítő erő. ellenére a kölcsönösséggel megállítható bizonyos mértékben az, hogy a fűmag elpusztuljon.

Ez pedig ilyen formában átültethető a való életbe is.

De hozok 3 példát arra, hogy mekkora ereje van a kölcsönösségnek és a kényszerítő hatásoknak.

A szubjektív valóságban rejtett információ ami ellen nem lehet mit tenni.

1 példa

Van egy ember egy szobában. A szoba az ővé, mert van forrása ( pénze rá ) Van kocsija, telefonja internete. De nincs munkája, elveszítette, mert beteg lett. Viszont a szobát sem hagyhatja el a betegsége miatt. Mit tesz? Rendel az interneten ételt italt és amire szüksége van. Tehát a kényszerítő hatások ellenére is élhető élete van, amig a forrása ( pénze) tart.

Te mit látsz?

Látszólag jól él betegen is, így is az az ember, aki úgy él mint előtte mikor volt munkája. Te nem látsz bele az ember életébe.

Persze a kényszerítő hatásokra eladja a kihasználatlan autóját és addig mig tart annak az ára addig jól él az illető. A szubjektív valóságban pedig ez az illető a többi kényszerítőhatásokra fittyet hányhat, egy ideig.

De ugye nem lát előre Ő sem....

2 példa

A második szobában is van egy ember, akinek kevesebb forrása van, albérletben lakik.

De elvesztette a munkáját ő is. Tehát a kényszerítő hatások miatt nincs munkája ,így bevétele sem. Viszont van egy telefonja, internete.

Tud keresni hamar munkát és amig nem lesz újra forrása addig a környezetéből kér segítséget. Tehát a kényszerítő hatások ereje alapján, bizonyos kölcsönhatások segítségével kiküszöbölheti azt az időszakot amig újra munkába álhat.

Viszont nagyon szerény körülmények alapján tud túlélni. De túléli ...

3 példa

Van egy ember aki egy albérleti szobában él. Dolgozott, fizette az albérletét, számláit. Alig maradt pénze a megélhetésre. Van telefonja de már internete nincs mivel elveszítette a munkáját, a számláját sem tudja fizetni... Adósága van , de nincs bevételi forrása... Már nem tud segítséget kérni. Pénze sincs.

A környezeti hatásokra fizetésképtelenné válik. Így utcára kerül mert a kölcsönösség sem működik, és nem tud fizetni, így el kell hagynia a szobát amit bérelt. Tehát ő így kerül a bizonytalanságba mint hajléktalan, s nem tudja mit hoz a holnap.

Tehát a kényszerítő hatások sokban befolyásolják a jövőnket.

Sőt még a kölcsönösség hatásai is, hiszen ha nincs kölcsönös segítség akkor ez az ember elveszett, az utca embere marad . Mert ha nincs bejelentett lakhelye sehova nem veszik fel dolgozni ...

Tehát sok múlik azon, hogy viselkednek egymással az emberek .

Az ember sose tudhatja, hogy ha bajba kerül kire számíthat. Mert az élet sok buktatót és feladatot ad , amit van mikor épp a legrosszabbkor kapja az ember . 

Ezért ne itélkezz, mert az objektív valóságnak amit látsz, van egy szubjektív árny oldala is, amibe te nem látsz bele , ezért nem itélkezhetsz mások felett...

A bölcs pedig így gondolkozik... : 

Ma neked , holnap lehet nekem lesz kemény napom :)  Így hát ott segít a bölcs ahol tud !

 

Köszönöm hogy elolvastad ! Legyen szép napod ! 

Piliscsév. 2024. 08. 

Csillag M. Gyöngyi ( valóságkereső , író és poéta ) 

 

Szólj hozzá

Gondolataim... Gondolataim 58. rész Mi miért