2024. ápr 21.

Gondolataim 41. rész

írta: Csillag M . Gyöngyi
Gondolataim 41. rész

Házasság szentsége

 Ez a videó egy régi lánykérést és esküvőt mutat be , nézzétek meg :) 

                                Gondolataim 41. rész

 

Házasság szentsége

 

A házasság ma már nem érték, mint régen.

Generációk laktak egy fedél alatt... A nagyszülők, szülők a fiatal házasok , unokák ... Egymást segítették. Régen nem volt divat egy összekoccanás után elvállni ... A család mindig megbékítette a fiatalokat .

Amúgy régen még volt egymás iránti tisztelet ... Most meg 🙄 becézés helyett ( rib@nc, qurva, g..ci , f@szkalap , tróger ) , sorolhatnám a szebbnél szebb szavakat amivel illetik ma egymást az emberek...😪 Szóval régen nem volt ennyi vállás , nem volt ennyi egyedülálló 🤔 pedig még facebook sem volt.

Emlékeztek ?

Leveleztünk 😍😁 heteket vártunk a válaszra 😜🤭😁 de milyen jó volt az a várakozás 🥰 Régen az asszonyok együtt csináltak mindent, volt kitől tanulni a fiatal asszonynak. Együtt főztek , mostak takarítottak, veteményest , birtokot gondoztak.

A férfi népség pedig a házkörül mindig talált munkát . Nyáron már a téli tüzelőt rendezték össze vágva , szépen besorakoztatva a faházba.

A férfiak együtt javitottak pl kerítést, háztetőt , kiságyat , szekrényeket , asztalt csináltak . A kerti munka ősszel, tavasszal a férfiaké volt . Szántottak , hogy a fagy kiszívja a földből a férgeket stb... Boronáltak stb.

Az asszonyok utána elültették a magvakat , palántákat . Aztán amikor az unokák is akkorák voltak , vitték magukkal a földekre őket.

A lányokat megtanították főzni , kötni , horgolni , varrni ... A fiuk meg mentek a férfiakkal.

Anno szorgos nemzet voltunk . Mert a nagyszülők , szülők az életre tanították a gyerekeiket. Szorgalomra és szeretettel mutatták meg nekik milyen a házassági szentség ...A hűségre nevelték a fiatalokat .

Az volt a nyitja annak a korszaknak hogy nem volt ennyi vállás és a szüleiket is tisztelték , pláne a nagyszülőket hiszen sok bölcsességet tanultak tőlük ....azt az egyetemeken , főiskolában nem tanítják !

Az idős generáció az élet tapasztalatait osztották meg a fiatalokkal. Ma már nagyon ritka az a család ahol 3 generáció lakik egy fedél alatt ...

A fiatalok saját lakásban vagy albérletben élnének inkább mint a nagyszülökkel vagy saját szülökkel. Nincs bennük tisztelet, az idősebbeket már nem becsülik semmire ...

Nagyot fordult a világ, próbálom előidézni mi okozta ...de annyi mindent találtam hogy felsorolni is sok lenne ! Folytatom ...

 

Gondolataim 42 rész

A házasság szentsége / 2

 

Az emberek facebook nélkül is ismerkedtek , házasodtak , barátságok kötődtek és jóval minőségibb kapcsolatokat ápoltak .

Hamarosan folytatom...

Szólj hozzá

Gondolataim... Gondolataim 41. rész Házasság szentsége